100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός

100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός

100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός
22-25 Σεπτεμβρίου
Ώρα 18:00-20:30

Κύκλος | Αφιέρωμα

Αίθουσα Σεμιναρίων

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου συνεχίζει και την καλλιτεχνική περίοδο 2022-2023 με ένα Αφιέρωμα στην επέτειο, με τίτλο 100 χρόνια Μικρασιατικός Ελληνισμός

Το τετραήμερο Αφιέρωμα περιλαμβάνει μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων και ποικίλων δράσεων, λόγου, μουσικής, χορού, εκθέσεων και γαστρονομικών προτάσεων, που φωτίζουν τις σχέσεις της τοπικής κρητικής ιστορίας με τον Μικρασιατικό Ελληνισμό , στις οποίες αποτυπώνεται η θλιβερή εικόνα της εποχής του ξεριζωμού και η πρόσληψή της από τις νεότερες γενιές. Στο Αφιέρωμα συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες και ερμηνευτές με παραστάσεις και τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις χορωδίες τους, λειτουργεί Έκθεση Μικρασιατικού Ελληνισμού, ενώ διοργανώνεται Εσπερίδα για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ανοίγει τις πύλες της η Έκθεση Μικρασιατικού Ελληνισμού, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση παρουσιάζει ντοκουμέντα, ηχητικά, οπτικοακουστικά και φωτογραφικά , αλλά και εικαστικά έργα, που είτε καταγράφουν τις μνήμες από το θλιβερό γεγονός είτε μετασχηματίζουν τον ξεριζωμό σε ζώσα μνήμη καθώς τον αναπαράγουν με εικαστικό βλέμμα. Στην έκθεση φιλοξενούνται έργα μελών των συμμετεχόντων Πολιτιστικών Συλλόγων ή ανήκοντα στις συλλογές τους: ειδικότερα, φωτογραφικά έργα του αείμνηστου Προέδρου του, Κώστα Αρβανιτάκη, με τίτλο Το Πανόραμα της Σμύρνης, εκθέτει ο Σύλλογος Αλατσατιανών, ενώ με εικαστικά έργα (ψηφιδωτά και ζωγραφικά), που ανήκουν στις συλλογές του, συμμετέχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία». Παράλληλα με την Έκθεση Μικρασιατικού Ελληνισμού, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι συμμετέχουν στο Αφιέρωμα με μουσικοχορευτικά δρώμενα.


Πέμπτη 22 - Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
Έκθεση Μικρασιατικού Ελληνισμού. 
Διαβάστε περισσότερα  εδώ.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου
Εσπερίδα για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου
Εκεί που η πέτρα μαύρισε ανθίσαν μενεξέδες με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Ελένη Καρακάση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
Μνήμες Σμύρνης | Μουσικοχορευτική παράσταση με την Άρτεμη Ιγνατίου και την Κατερίνα Λέχου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
Μικρασιατική λαϊκή παράδοση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
Η Μικρασία της Κυρά - Δόμνας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.